A szociopata szimbióta szarakodása, avagy Deathwish újra kritizál - Venom élménybeszámoló

Venom

Rendező(k): Ruben Felischer
Író(k): egy rakás idióta Jeff Pinkner, Scott Rosenberg, Kelly Marcel

Főbb szereplők: Tom Hardy, Michelle Williams, Riz Ahmed, Scott Haze, Reid Scott, Jenny Slate, Melora Walters, Peggy Lu, Woody Harrelson

Eredeti megjelenés: 2018. október 5.
Magyar bemutató: 2018. október 4.





A következő cikk helyenként spoilereket tartalmazhat, ezeket feketével kihúzom, és a részlet kijelölésével olvasható el: mint pl. ez a rész.



Fhú... Akkor beszéljünk a Venomról.
Már az elején szeretném elmondani, hogy ez a film már attól a pillanattól fogva hidegen hagyott, hogy egyáltalán bejelenették. Elvégre a Sony egy filmet - sőt, egy egész univerzumot - tervezett csinálni Pókemberes karakterekből, ám Pókember nélkül, aminek lássuk be, nem sok értelme volt. A film iránti érdeklődésem két dolog miatt maradt mégis meg: az egyik Tom Hardy a főszerepben, a másik pedig az R besorolás volt, ami egy véresebb filmet ígért. Utóbbi helyett sajnos végül PG-13 lett a besorolás és sajnos az előbbi se hozta azt, amit várt tőle az ember.
Igazából már az előzetesek se hoztak lázba, kivéve az első teljes értékűt, ami szerintem zseniális lett. De az előtte érkező rém pocsék volt, és az ezt követő is csak két pontban volt igazán élvezhető.
De be is fejezem az érdektelenségemet a film iránt, csapjunk bele a közepébe!

A történet szerint... várjunk, épp ko...pog...na... Nem. Nem, nem, NEM! Ezt már megbeszéltük: hagytam, hogy a Deadpool 2-es élménybeszámolót megírd, és írom az előző novella folytatását is, de nem foglak minden létező posztomba beleerőlte...



-Már megint ez a kép? Nem tudnál egy másikat csinálni? - kérdeztem az írót meglepetten, miközben a történet megfelelő összefoglalásán gondolkoztam. ~Miért, másra számítottál?~ Csak reméltem, hogy legalább ennyire nem lusta, ha már azt a Venomos novellát olyan sok ideje írja. ~Baszki, ezt titokba akarta tartani, muszáj volt elmondanod?~ Upsz, ezt elfelejtettem. ~Pedig ott volt a tőle kapott aktán az a kibekurt TOP SECRET felirat, jó nagy be...~

--Na jó, befejeznétek? Ez nem egy új fejezete a Deathwish-nek, hanem egy élménybeszámoló a Venomról, szóval ahelyett hogy szokás szerint egymást basztatjátok végre kezdjen már valaki bele a történet leírásába!

-Rendben, akkor... ~Várj, legutóbb is te mondtad, most hagy csináljam én!~ Jól van, tied a pálya.
~Na szóval.
Adott Eddie Brock, a fogyatékos riporter, aki egy hatalmas balfaszság és egy Carlton Drake nevű gonosz gazdag fazon jóvoltából tönkrebassza az életét. Csakhogy aztán Drake egyik dokinénije elárulja, hogy a csávó szimbiótákkal kísérletezget, hogy az emberrel összehozva egy hibrid fajt hozzon létre, és ezért jópár ember életét is kész feláldozni. Csakhogy ott a tudás mellett egy Venom nevű szimbiótát, akivel eleinte nem igazán szimpatizál, de aztán közösen kell elverniük a Káosz nevű szimbióta fazon, aki Drake testébe bújva hajtja végre ördögi tervét. Na, milyen voltam?~

-Azért láttam már tőled jobbat is, de egész elfogadható volt. Viszont felmerült bennem egy kérdés, történetesen az, hogy mi volt ez film?
Ez költői kérdés volt, megmondom én mi volt ez a film: a Sony próbálkozása arra, hogy Pókember nélkül is pénzt csikarjon ki. És nagyon úgy fest a bevételi adatokból, hogy ez be is vált nekik, így érkezhet a Morbius-film Jared Leto-val és a Venom folytatása, amit az a fogyatékos Avi Arad továbbra is PG-13-nak akar, de szerencsére vannak a cégnél, akik máshogy gondolják. Mindenesetre kíváncsi leszek a végeredményre, mert ha ennél a filmnél jobb lesz, az már eredménynek számít.
--Azért összességében a film nem volt rossz, sőt, néhol szórakoztató is volt. ~Tudod, ez nem olyan nagy teljesítmény egy olyan embernél, akinek nem volt elvárása a filmhez.~ Azért a film felétől kezdett egész jól beindulni, még ha a történetvezetés... nem volt túl okés.
-"Túl okés"...  Bírom mikor ilyen módon közlöd, hogy érződik rajta a rengeteg borzalmas forgatókönyvön - köztük A csodálatos Pókember 2-n - dolgozó ember kézírata. Igazából már nem is rémlik a teljes cucc, csupán részletek derengenek, köztük az, hogy az előzetessel szemben csupán 1 gonosz szimbióta volt, pedig abban legalább 3 volt felsejtetve. Ráadásul a végén is voltak lezáratlan dolgok, például hova a faszba tűnt a sárga szimbióta? Láttuk még élve azon a néger fazonon, aztán utána többé már nem.

--A látvány az elején az űrhajónál engem bitangol zavart, annak nagyon rossz CGI-a volt. ~Jaj, már megint kezdi... Mi  a fasz bajod volt azzal a kibaszott űrhajóval?~ Nem tudom, de nagyon gyengének éreztem. Ellenben a szimbiótákat egész jól megoldották... az esetek nagy többségében, amikor épp nem valami takony és csokipuding keverékének láttam őket. De az akció... na annál érződött, hogy olyan szinten ordít ez a film az R besorolásért, hogy azt az egész bolygón hallani lehetne. Az akciójelenetek jók voltak, de a brutálisabb részeket mindig pont nem látjuk teljesen, ami azért rontott az értéken.

-A zene... várjunk, volt ennek a filmnek egyáltalán zenéje? ~Már hogy ne lett volna? Süket vagy?~ Nem, az rémlik, hogy az Eminem összedobott valamit és hogy az hallható volt a stáblista alatt, de már nem rémlik...
--Igen, nekem se rémlett egy zene se belőle, de aztán megláttam, hogy az a Ludwig Göransson szerezte a zenét, aki a Fekete Párducét is, aminek a zenéjére már a stáblista nézésekor se rémlett (jó, utólag megnézve már egy megragadott, de ennyi).

-És akkor a szereplők:
Tom Hardy nagyszerű Eddie Brock volt... miután találkozott Venommal. Előtte meg egy ripacs oknyomozó újságíró volt, de olyan szinten nem volt hiteles, hogy a lehető legnagyobb faszságon cseszte szét az életét.Mármint lenyúlta a barátnője anyagát az Élet Alapítványból, amit csak neki adtak ki... azért egy újságíró ennél sokkalta értelmesebb.  Ráadásul Venom "jellemfejlődése" is hagy kívánnivalót maga után - konkrétan szemléli a kilátást Eddie volt munkahelyének tetején és máris védené az embereket. De a kettejük dinamikája eszméletlenül működött.

Michelle Williams Anne-ként szerepelt... és kb. ennyiben ki is merül a karaktere. ~Azért volt egy egész menő akciójelenete She-Venomként.~ Jó, elismerem az baromi jó volt, de ezen és az érzelmi katalizátor szerepen kívül nem éreztem sokkal több funkcióját. És igazából nem is jut eszembe kifejezetten emlékezetes karakter, leszámítva a csöves Maria-t ~Akinek durván két jelenete volt az egész film alatt.~, meg a boltos Mrs. Chen-t. Mert bár voltak karakterek, annyira egyik se volt túl érdekes.

És akkor a főgonosz:
Carlton Drake jobb gonosz, mint mondjuk Az igazság ligája Steppenwolfja vagy éppen A galaxis őrzői Ronanje... amíg Riottá (avagy magyar fordításban Káosszá) nem válik. Mármint oké, badass volt a gonosz szimbióta, de a nagyrészt megérthető elvekkel rendelkező csávó eldobja elveit, mert Káosz azt mondta. Ráadásul az ő szimbiózisukra egyáltalán nem megy rá a film, kb. 1 közös jelenetük van, amiben társalognak egymással, oszt annyi.

És akkor említsük meg a stáblista utáni jeleneteket, melyből csak az egyik kapcsolódik a filmhez: ebben előtűnik Woody Harrelson Cleetus Cassidy-je, ezzel előjelezve a folytatás Vérontóját... és egyszerre hat a csávó félelmetesnek és bitangul nevetségesne abban a vörös parókábank. A másikat viszont lehet érdemes kihagyni, mivel csupán egy részlet a decemberben érkező Pókember - Irány a Pókverzumhoz, amit még mindig jobban várok, mint amennyire a Venomot valaha is vártam.

--Összességében tehát egyikünk se tudja teljes szívvel ajánlani a filmet, de talán egy egyszeri megnézést mindenképpen megér, főleg A csodálatos Pókember-filmekhez képest. (Bár az elsőt talán még mindig szívesebben nézném meg, mint ezt.) Néhány moziban még adják, szóval ha akarsz rá pénz szánni még megteheted, nekem ez az egy megtekintés is bőven elég volt.

Köszönöm a figyelmet, a közeljövőben egy újabb élménybeszámolóval jelentkezem, remélhetőleg Deathwishék nélkül. ~Majd meglátjuk...~

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése