Deathwish kritizál - Deadpool 2. élménybeszámoló


Deadpool 2.

Rendező(k): Az egyik csávó, aki kinyírta John Wick kutyáját  David Leitch
Író(k): Rhett Reese, Paul Wernick, Ryan Reynolds

Főbb szereplők: Ryan Reynolds, Josh Brolin, Zazzie Beetz, Morenna Baccarin, Stefan Kapicic, Leslie Uggams, T.J. Miller, Julian Dennison, Karan Soni, Brianna Hildebrand, Rob Delaney ~Na jó itt állj le, mielőtt az összes szereplőt felsorolnád.~

Eredeti megjelenés: 2018. május 18.
Magyar bemutató: 2018. május 17.








A következő cikk helyenként spoilereket tartalmazhat, ezeket feketével kihúzom, és a részlet kijelölésével olvasható el: mint pl. ez a rész.

A filmet már több, mint egy hónapja láttam, de sajnos csak most volt időm írni róla köszönhetően az képzésem utolsó heteiben történő kompetenciamérések és néhány túlvállalt dolog miatt. De ez a film megérdemli, hogy egy ajánlót írjak hozzá.
Jöhetnek akármilyen filmek, a Deadpool  mindig is fontos film lesz a számomra. A karaktert már a 2016-os film előtt is szerettem a videójátékok és a HálóZsákon olvasott magyar képregények miatt, így ez volt számomra az év legvártabb filmje. Már a kiszivárgott tesztfelvétel óta követtem a filmről szóló híreket, és mikor végre mozikba került az addigi egyik legjobb filmes élmény nyújtotta nekem, amit azóta csak a Kingsman-filmek és a Bosszúállók: Végtelen háború volt képes hozni számomra.
Amennyira imádtam az első részt, kb. annyira nem vártam eleinte a második részt, az addig kiadott promóanyagok (a Loganes videó és a festős teaser kivételével) nem győztek meg. De aztán jött a zseniális első előzetes, az általam kevésbé kedvelt második előzetes és végül az év egyik (számomra) legjóbbjának számító harmadik előzetes, és rögtön várni kezdtem a filmet. Ez végül meg is érkezett májusban és minden várakozásomat felülmúlta.

A tö… Ó, egy pillanat, valaki kopogtatott az ajtómon, de mindjárt visszajövök....

Na, üdv mindenkinek, Deathwish újra jelentkezik. A drága író azt hitte, hogy elég megírnia a legutóbbi novellát, aztán megint vagy fél évig nem foglalkozni velem, ezért most bosszúból bezártam őt a szekrényébe amíg át nem gondolja a dolgot. ~Szóval elég sokáig el fog tartani.~
Addig is engedelmetekkel átveszem tőle a szót, hogy megkérdezzem: ez meg mi a lónak a fasza volt?

A történet szerint a drága piros ruhás fazon kissé össze van törve, szó szerint és átvitt értelemben is - meg is érdemli ~Ez azért elég gonosz volt a filmben történtek után.~, lehet, de ő is gonosz volt velem -, aztán megjárja az X-Ment és a börtönt, ahol összefut a kölyökkel a Vademberek hajszájából, aki most éppen mutáns. Csakhogy aztán felbukkan Thanos… pardon, Kábel ~Használhatnád az aláhúzást ilyenkor.~, aki a szörnyű jövője miatt ki akarja nyírni a kölyköt, plussz Brolin kétszer annyi szuperhősfilmes fizetést is zsebre akar tenni ezzel az idén. Persze a piros barom ezt nem hagyja, ezért összeverbuvál egy csapatot a képregényhűtlen Dominóval, a lufis bohóccal az Azból, a világ legzseniálisabb képességek nélküli hősével, meg egy csapat barommal, akiket csak beetetésnek használ, hogy minél többen menjetek el a filmjére, mert egy pénzhajhász, egocentrikus barom. ~Mintha te nem lennél az...~

Röviden és tömören összefoglalva: ez a film egy az egyben az első Deadpool-film, csak nagyobb drámával, több poénnal ~Amiknek fő célpontja továbbra is Hugh Jackman Loganje, valamint immár a DC is.~, Terminátor beütéssel, jól kidolgozott akciójelenetekkel, és egy nem sótlan főgonosszal…. bár jobban belegondolva volt egyáltalán ennek a filmnek igazi főgonosza? ~Voltak gonosz karakterek, csak azok eléggé árnyalva voltak ahhoz, hogy ne legyenek egyértelműen gonoszok.~ Vagy csak szimplán annyira kesze-kusza volt az egész, hogy nem volt igazán kidolgozott főgonosz. ~Ezt csak azért mondod, mert nem te kaptad a filmet.~
A történet elfogadható volt, bár a dráma és a humor adagolása nem volt mindig egyenletes, néha felülkerekedett az egyik a másikon. A sztorivezetés úgy ahogy jó volt, bár néha eléggé önismétlőnek éreztem.

Az akció... na itt látszott meg igazán, hogy miért volt jó választás a John Wicket és az Atomszexit Atomszőkét rendező David Leitch a rendezői székbe. Sokkal több, sokkal jobban megkoreografált és sokkal látványosabb jelenetek voltak... és meglepő mód annyi pénzből, amennyit egy melóval megkeresek, és amennyiből más filmnél csak Bruce Willist fizetnék ki.

A zene... én nem akarom szidni Junkie XL-t avagy Tom Holkenberget - vagy éppen hogy hívatja most magát -, megtették már elegen helyettem is, de a Mad Max: A harag útja óta nem igazán csinált olyan filmet, amihez jó zenét csinált volna és amiben nem segített be a Zimmer bácsinak. A Deadpool zenéjére ez különösen igaz - sőt, volt egy track, ami nekem, az írónak és a belső hangnak is fájt, azóta is használjuk emberek kínzására -, és akármennyire is örülök annak, hogy a piros ruhás barom filmjét rontja valami, mégis öröm volt helyette A galaxis őrzői-zenéjéért felelős Tyles Bates-t a fedélzeten tudni. Félre ne értsetek, Bates nem találta fel a spanyol viaszt, de sokkal jobb zenéket dobott össze - a Deadpoolnak amúgy is a más előadóktól származó zenék a lényegei, amit A galaxis őrzőihez hasonlóan jól válogattak össze.

És akkor a szereplők:
Akármennyire is utálom a vörös riválisom, azt még nekem is el kell ismernem, hogy Ryan Reynolds erre a szerepre született. Úgy hozza Deadpool figuráját mint Robert Downey Jr. Vasembert, mást el se tudnék képzelni a szerepre. ~Max Sam Rockwellt.~ De írnék kicsit spoileresen is majd, azt hogy is kell? ~Kattints felül a szövegkiemelőe és állítsd át feketére.~ Valahogy így? ~Igen, de ne az egész szövegre, hanem majd a spoileres résznél.~ Oké, rendben kezdek belejönni. Szóval a drámája kifejezetten jó volt Vanessa elvesztésével, amit elég szomorúra csináltak - én mondjuk élvezem, amikor ő szenved -, nagyon jól körbeépítették - aztán a stáblista utáni jelenetnél dobták a kukába az egészet, de erről majd később.

Ki kell emelni még Josh Brolint, aki Kábelként is legalább annyira zseniális, mint a lilára vert óriás Bruce Willisként. A drámája miatt teljesen érthető a fél-Terminátor tettei ~Amúgy sajnálom, hogy egy Terminátoros poént se lőttek el vele.~, aki családja halálát akarja megállítani elsősorban ~Egyébként jólesett, hogy megerősítették hogy a kislány a képregénybeli Hope Summers, bár nem kezdtek még vele semmit.~ Jó harcjelenetei voltak, néhol elég rendesen odatett Deadpoolnak, amivel már be is lopta magát a szívembe.

Aki még kiemelkedően fontos szereplő, az Zazie Beetz Dominója, aki képregényhűtlensége ~Illetve kínézetre afféle Fordított Dominó.~ igazán remek, szórakoztató és dögös volt - csak a haja zavart nagyon. Emellett jó volt Julian Dennison Tűzökle is, akivel sanyarú sorsa miatt együtt lehet érezni, jó kis gengszterkedős kölyök volt.

Aztán ott voltak a visszatérő szereplők: Morenna Baccarin jó volt Vanessaknt a pár percben, amíg szerepelt- a halála tényleg szomorú volt, de aztán a stáblista alatt visszahozták ~Erről nem később akartál beszélni?~ Ja, de. Basszus, már mindegy. -, akárcsak Brianna Hildebrand Negaszónikus Tini Torpedóként szintén abban a pár percben, amíg szerepelt - és már barátnője is lett Yukio személyében, aki sokat változott a Farkas óta ~Mert már megváltozott az idővonal.~ Ja, tényleg -, de T.J. Miller Cserkésze és Leslie Uggams Vak Alja is hozta a formáját. A visszatérők közül a showt mégis a Deadpool nyomaiba szegődni vágyó Dopinder és a kezét bemocskoló Kolosszus volt a legjobb.

És akkor beszéljünk az X-Forceról… illetve beszélnék én az X-Forceról, ha lenne mit mondanom róla. A helyzet az, hogy az előzetesekkel ellentétben nem igazán foglalkoznak a csapattal, az egész egy tudatosan felépített beetetés volt. A filmben igazából majdnem a teljes csapat kipurcan, ezzel bizonyítva Deadpool vezetői pozícióra való alkalmatlanságát, amiért újabb pacsit tudok adni. A tagok közül egyedül az előzetesben is látható Peter volt igazán kiemelkedő meg a Láthatatlan ember és hatalmas meglepetés volt, hogy utóbbit Brad Pitt játszotta el, de szintén meglepetés volt a Bulldózer felbukkanása, akit maga Reynolds szólaltatott meg. Azért kíváncsi leszek az X-Force-filmre, ahol vélhetően egy tényleg ütőképes csapatot dobnak össze.

Végül pedig jöjjön a stáblista közepéné lévő jelenetsorozat... amiről minden ellenszegülésem ellenére el kell mondanom, hogy az egyik legzseniálisabb stáblistás jelenet, amit valaha láttam. Az, hogy Kábel időutaztatóját ellopva nem csak Vanessa és Peter életét menti meg, hanem kinyírja az X-Men kezdetek: Farkasbeli énjét ~Hugh Jackman archív felvételeivel megspékelve.~ és megállítja az őt játszó Reynoldsot, hogy leszerződjön a Zöld Lámpásra vitte a prímet - nem is baj, hogy a bébi Hitler folytogatását végül kivágták.Szóval le a kalappal a készítők előtt.

Összességében: a Deadpool iránt érzett mérhetetlen utálatom ellenére ez egy kifejezetten jó film volt, remek poénokkal és még jobb színészekkel. Örülhettek, hogy ilyen elfogadhatóan összefoglaltuk az író "az egyik legjobb film és filmélmény, amit láttam, pedig a Bosszúállók: Végtelen háború magasra tette a lécet"-féle istenítése nélkül, szerintem okés lett. Ez a filmgyűjtő vélhetően meg fogja venni DVD-n, vagy steelbookban ~Vagy az első filmhez hasonlóan mindkettőben.~, ti is vetemedhettek erre, de talán pénztárcakímélőbb lenne ha inkább letöltenétek. ~Persze senkinek nem ajánljuk hivatalosan, nehogy lecsukjanak minket.~ Esetleg moziban is elcsíphetitek még ha mindenképpen támogatni akarjátok a Foxot anyagilag.

Köszönöm a figyelmet, én Deathwish voltam ~Én meg a belső hang.~, és bár szeretném átvenni az élménybeszámoló rovat írását, legközelebb ismét az íróval fogtok találkozni. Addig is sziasztok! ~Hello.~

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése